Ny vecka, detox avslutad

Hej och hå!

Mina farhågor om att det skulle bli en svår helg besannades av värsta slag =) det gick okej hos mamma första kvällen, men om det finns risk för sötsug nånstans så är det hos mamma. Överflöd av kex, godis och kakor. Så där vart det mitt första sötintag på 5 dagar. Typiskt. Men men, jag skulle ju ändå till pappa och grilla på fredagen, och där bjöds det på en kall, kall öl i 30°-värmen...fullkomligt oemotståndligt då jag redan brutit "lagen" en gång. Så det vart  en öl, grillad kyckling och potatis och jordgubbar med grädde =) mumma. Det blev en väldans trevlig kväll i alla fall =) dagen efter så blev det frukost hos lilla farmor, smörgås och jordgubbar med mjölk =) efter en mycket varm tur för att vattna farfars gravstensrabatt blev det ett stopp på Krysset och fler gubbar och en sån där Pariservåffla att delas på två =) supergott och jag inser att HÄR i detta nu är dietens avbrott ett faktum. Well, Franz var på jobbfest i fredags och drack en och två och kanske tre öl och åt smaskig buffé med jobbarkompisarna...så det var inte bara jag som fick ha "dåligt" samvete =) men det resulterade i att vår söndag blev mysigare än mysigast..! Och vi fick stoppa i oss massa god mat och glass igen, vilket man har saknat i denna soliga frustrationshetta..! 

Måndag till onsdag åkte jag med mamma och Doris till Gotland för att hälsa på min bror Thomas och hans tjej Sofia, vars föräldrar har en stuga där. Älsklingen fick stanna hemma för han måste jobbe o jobbe...men vi kikade på raukar, badade i havet och i världens finaste kalkbrott som såg ut som Greklands vatten, grillade, drack massa gott vin och strosade runt i Visby för att fotografera och äta deras goooda glass =) fyndade en stövel-rengörings-igelkott, en fin sjal/duk/filt, två fina teer (Den raude och Den graune hihi), en supersöt solstol med parasoll till Moa och en finfin tischa till my love. Och icke att förglömma, en megafin klänning till mig själv, inköpt på den grymt fina stranden på Fårö =) kort och gott - en HÄRLIG minismester! 

Thomas och Sofia följde sen med oss på färjan för att se hur vi bor och stanna över en natt. De hade med sig sin supersöta lilla kattunge av ras Cornish Rex: en liten, krullig och tunnpälsig och icke allergiframkallande liten en =) Bodil är hennes namn och hennes första kärlek tror jag heter Kezo. Även om han är 3ggr så stor som hon hihi bus och lek och mys och gos. Vi människor spelade Rita&Gissa och smuttade på Baileys till sena kvällen. Najsigt..! Kul med bror på besök. En tur till Rossvik hann vi också med, till Moas stora förtjusning! Bada bada baada, båt båt båt..!

Djurtragedi: min katt kom insläpandes på en liiiten skruttig fågelunge...den hade inte öppnat ögonen ens och förmodligen hade den trillat ner i vår stuprör...men den andades och pep..! Jag blev helt stussig för jag visste inte vad jag skulle ta mig till med den lille parveln...det slutade med att jag fick inse det tragiska i att den skulle dö...usch jag va helt knäckt över detta lilla liv som var tvunget att förgås pga av en nyfikenhet som resulterade i ett långt fall ner i min katts intresserade gap...


Nä, dags att sussa så att vi kommer upp i morgon. Blir en mysig minismester till Öland med mina två älsklingar så vi hoppas på soool sool i mängder och massa bad och bus! Ska även försöka planera vår träningsplan...som kommer träda i kraft så snart som möjligt...kanske under semestern...men kanske mer troligt efter semestern... =) tur vi är så jäkla heta som vi är, utan både diet och träning ;o) hihiii jepp, så är det. 

Som en fin och klyschig avslutning vill jag bara säga att jag älskar min fina man och hans lilla flicka - jag vill bara ha mer av allt, hela tiden..! "Come what may..!" 



Dag 4-6, Jönköping

Idag åker jag hem till Jönköping en vända för att ta igen lite missade möten med mamma, pappa och farmor. En vända till IKEA kan det säkert också bli och en sväng på stan. Saknar Jönköping på sommaren, då är det verkligen underbart där! Ska försöka hinna ligga en stund vid vätterstranden, det var längesen. Sen ska jag mysa hos mamma och bada i sjön ikväll, samt grilla min lilla kyckling hos pappsen på fredagkvällen. Nu tänkte jag göra en liten resumé om vilken mat dagarna ska erbjuda mig och min fina man =)

Torsdagens mål.

Frukost: 2 valfria frukter
Förmiddagsmål: 2 riskakor
Lunch: Sallad med pinjenötter och dressing på äpple och pepparrot.
Eftermiddagsmål: 1 banan
Middag: 70 gr keso och tomat på 2 skivor knäcke.

Denna dagen är av någon anledning den mest torftiga av alla vad gäller mängd mat. Vet inte varför, men bäst att följa schemat strikt som vanligt =) 

Fredagens mål.

Frukost: Fruktkompott med grekisk lättyoghurt.
Förmiddagsmål: 1 banan
Lunch: Soppa, samma som i tisdags - spenat, linser och kikärtor.
Eftermiddgasmål: 2 riskakor.
Middag: En grillad kycklingfilé och så mycket färska och lättkokta grönsaker man vill.

Lördagens mål.

Frukost: 2 frukter.
Förmiddagsmål: 1 banan.
Lunch: 75 gr nypotatis med keso och naturlig smaksättning - örter eller tabasco. Färsk sallad.
Eftermiddagsmål: 1 äpple.
Middag: Kokt råris med hackade grönsaker. 

Ska bli kul om jag klarar de stora test man utsätts för när man reser iväg mitt i en diet.
1. fika hos farmor, samt förklara varför en så "späd flicka som jag" inte fikar.
2. fika hos pappa.
3. fika hos mamma.
4. sammanlagt fyra timmars bilresa i total värme.
5. ingen glass fast det är nästan 30°C

Jag ska göra mitt bästa! =) håll tummarna mina vänner..! 


Dag 3, sol och bad

Dagens frukost är en av mina favoriter, har gjort den förut. Det är en fruktkompott på en massa olika torkade frukter, som dadlar, russin, aprikoser, torkade äppelbitar, äppelsaft, kanelstång och citron. Det får stå och dra ca 12 timmar innan man kokar ihop den till en krämig massa...mums...sen äter man den tillsammans med lite grekisk lättyoghurt. 

Frukost: 1 liten portion fruktkompott blandad med 4 msk grekisk lättyoghurt.
Förmiddagsmål: 2 skivor knäcke utan vete med lättmjukost
Lunch: Kycklingsallad på ett kycklingbröst och äpple- och pepparrotsdressing. Gurkbitar.
Eftermiddagsmål: 1 äpple.
Middag: Vita bönor i senapsdressing på 2 skivor lågkaloribröd.

Hur känns det i kroppen?
Det finns en underliggande tendens till huvudvärk, vilket tydligen är en vanlig effekt på dieten i dess inledning. Så med mycket vatten hoppas jag att den kommer övergå. I övrigt känns det väldigt bra. Man känner inte alls den hunger som jag trodde man skulle och det är oväntat enkelt att avstå från kakor, kaffe, choklad och godishyllorna i affären. Suget är liksom bortblåst och man är så tacksam för den mat man får, för man är onekligen sugen på den när det är dags att äta..! Jag har sen i måndags gått ner 2 kg...men jag vet inte hur det har funkat. Förmodligen för att man äter så himla lite, kanske har förlorat lite vätskeansamlingar i kroppen och sånt. När jag vägde mig efter frukost idag vägde jag 57,1 kg (i måndags 59,0 kg). Spännande...

Dagen har varit riktigt bra. Jag och Franz systrar med tillhörande hundar var och badade i Rossvik, himlans gott och himlans mysigt! Träffade även på Johanna och Wilma i sanden på stranden. Unnade mig att äta 5 jordgubbar och en liten morot. Mumsigt! Vi fortsätter att greja i köket men nu ser vi ljuset i tunneln...så härligt det ska bli när det är klart! Har glömt hur livet var innan renoveringar av olika slag...vad hittar man på för att fördriva tiden? hihi det ska säkert lösa sig i sommarvärmen. 

Men dags att sova nu, efter en fin kopp örtte. Gonatt och hej!



Dag 2, matplanering

I måndags kväll åkte jag till affären med min 32 punkter långa inköpslista. Jag har insett att det kräver en hel del planering för att börja leva ett nytt sundare liv, för det är många saker jag inte har i skafferiet och kylen. Men det var underbart att handla frukt och torkad frukt, grönsaker, fisk, sojaprodukter som mjölk och tofu, knäcke utan vete, flingor utan vete, keso, riskakor och massa annat som i princip inte KAN göra skada på kroppen =) bara att äta och må gott. Fast i denna diet får man ju förstås inte äta hur mycket man vill, det är snarare mycket begränsat. Fast jag kan utan tvekan tänka mig att fortsätta äta samma mat, i lite större portioner efter dieten.

Vi mätte och vägde oss måndags också och jag tänkte jag skulle dela med mig av mina mått här, som lite pepping för mig själv.

Midjemått: 91 cm. Rumpmått: 97 cm. Vikt: 59 kg. Längd: 170 cm.
Visst, det låter ju alldeles normalt och jag gör inte heller den här dieten för att jag tycker att jag är tjock. Jag vill bara komma i form, inifrån och ut =) få bort plöffset liksom.


Gårdagens mat var smaskig!
Frukost: En halv grapefrukt, 50 gr müsli med 1,5 dl minimjölk. Piller.
Förmiddagsmål: 1 äpple.
Lunch: 75 gr nypotatis med tonfiskröra på lättmajonäs och färsk sallad (isbergs, tomat, gurka och ärtskott). Piller.
Eftermiddagsmål: 1 banan.
Middag: Kikärts- och spenatsoppa. Piller.
DRYCK: massa, massa kallt citronvatten.

Lagade alla morgondagens mål igår kväll, så idag kan jag med gott samvete åka till sjön och bada med sambons syster =) skönt! Det gäller att passa på att njuta av solen så länge den skiner och man är ledig =)

Nya rutiner: Detox, dag 1

Idag är det måndag, men inte vilken måndag som helst. Det är måndagen då jag och min kära sambo ger våra matvanor ett nytt utseende =)

Alla vet ju hur hälsovådligt det är att träffa en partner och stanna hemma och mysa, unna sig gott och dricka vin. Att sen flytta ihop brukar den första tiden resultera i ännu mer mys, med scones till frukost, sena kvällsmackor och fikastunder med familj och vänner. Och efter att nu ha renoverat kök i snart 5 veckor, med allt vad färdiglagad micromat och godis- och småätande heter, kände vi att det var dags att bryta upp våra gamla rutiner. Detta gör vi genom att börja med några detox-veckor för att rena kroppen från från slaggprodukter (blä). Så, för att jag ska kunna hålla mig från smaskiga saker som godis, choklad, kaffe och kakor för att istället äta minimalt med mat i stort tänkte jag blogga om saken =) och vara mycket ärlig...så att jag får skämmas om jag fuskar...men det är ju alltid lättare när man är två om saken så jag hoppas att vi ska klara det galant.

Regel nr 1: ha inte någon form av mat hemma som du ändå inte får äta.

Vi kommer under 2-3 veckor att följa ett detoxprogram med färdiga dagsmål. Det innebär att äta mest ekologiskt odlad mat och så lite smakämnen som möjligt för att lära lilla munnen uppskatta naturliga smakämnen i maten igen. Minimalt med socker. Det innebär även 0% kött, vilket blir svårare för sambon än mig eftersom jag äter mycket lite kött nu också. Det innebär mycket fisk och en del tofu. Man ska äta massor av råa grönsaker, färsk och torkad frukt, gryn, nötter, frön, groddar, fullkornsbröd, färska örter, örtteer, honung och så lite mjölkprodukter som möjligt. Ingen ost. Man ska dricka massor med citronvatten, tugga meten noga och försöka hinna varva ner och äta långsamt. Och så inte äta någonting efter kl 19:00. Det kan bli jobbigt i början.

För att maximera effekten kommer vi även att äta 3 st detox-piller om dagen. De är fulla med alla möjliga roliga grejer! Några exempel är: björk, älgört, fänkål, kronärtskocka, maskros, kardborre, blåstång och styvmorsviol. Spännande att se vad de ska göra med kroppen, speciellt kardborren. Det står att ingredienserna bl.a ska underlätta utdrivningen av slagg genom sin vattendrivande effekt och stimulera matsmältningen. Som att driva ut en demon ur sin skräpmatsmisshandlade kropp...låter fint =)


Dagens frukost är just avklarad. Den bestod av en halv grapefrukt och 1,5 dl minimjölk med lite osötade flingor.
Förmiddagsmål: 1 frukt.
Lunch: 175gr grillad fisk med citronsaft, 150gr gröna bönor och 75gr nypotatis med skal. Inget smör eller sås.
Eftermiddagsmål: 2 riskakor utan smaktillsats.
Middag: 125gr tofu med wokgrönsaker.




Vi ser med spänning fram emot eventuella resultat och hoppas att de ska bidra till en ändrad syn på mat och en mindre hungrig och sötsugen mage. När vi är klara med reningsveckorna ska vi börja med ett träningsprogram som jag tänkte skriva om här också. Nu jäklar får det vara nog med slappande Anna-Kajsa Jarl Sverige! =)
Giv mig gärna pepp...tror det kan komma att behövas..!

RSS 2.0